چشمه دیمه، سرچشمه قدیمی زاینده رود
به گزارش ابزار ایرانی، چشمه دیمه
در آفتاب داغ و گرمی که فصل تابستان بیشتر شهرهای ایران را فرا می گیرد بسیاری از ما در پی مقصدی خنک برای گذارندن تعطیلات هستیم، جایی به دور از هیاهوی شهر که به توان با آرامش خاطر در آن استراحت کرد و از هوای مطبوع بهره مند شد. در این میان یکی از برترین مقاصد شهر کرد در استان چهارمحال و بختیاری است، اما چشمه دیمه از توابع شهرستان کوهرنگ جاذبه ای است که بازدید از آن همواره در ذهنتان ماندگار خواهد شد. برای سفر به طبیعت زیبای استان چهار محال و بختیاری با خبرنگاران همراه شوید.
راه ارتباطی
برای رسیدن به چشمه دیمه باید از شهر چلگراد در مرکز کوهرنگ 10 کیلومتر فاصله بگیریم. روستای دیمه در نزدیکی شهرستان کوهرنگ، که در 45 کیلومتری شهرستان فارسان واقع شده، قرار گرفته است. این مکان زیبا به دلیل وجود فضاهای سبز و بدیع در اطراف آن و بعلاوه راه دسترسی آسفالت، سرویس بهداشتی به همراه سکوی نشیمن و آلاچیق اطراف خود و نیز منظره ها بسیار زیبای آن، به عنوان یکی از تجمع گاه های همیشگی عشایر بختیاری و گردشگران استفاده می شود. فاصله این جاذبه گردشگری تا شهرکرد 120 کیلومتر است. روستای دیمه در دهستان شوراب تنگزی قرار گرفته است و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1395، جمعیت آن 509 نفر بوده است. موقعیت قرار گیری آن را می توانید در نقشه پایین مشاهده کنید.
یکی از سرشاخه های اصلی زاینده رود
زاینده رود یا رود زندگی بخش، بزرگ ترین رودخانه ای است که در فلات مرکزی ایران جریان دارد و خاتمه به باتلاق گاوخونی می ریزد. در حال حاضر برای آبیاری زمین های کشاورزی استان اصفهان از سدهای آبیاری که بدین منظور احداث شده استفاده می شود. زاینده رود چندین سرچشمه مختلف دارد، قسمت اصلی سرچشمه زاینده رود کوهرنگ در چهار محال و بختیاری است. چشمه دیمه یکی از سرشاخه های اصلی رودخانه زاینده رود قبل از ایجاد تونل کوهرنگ بود و در 10 کیلومتری چلگرد در کنار روسالیی با همین نام واقع شده است.
آب خنک و پر از خاصیت آن از زردکوه سرچشمه می گیرد. اما آبی که از چشمه دیمه جاری می شود را می توان یکی از مفید ترین و پر خاصیت ترین آب های دنیا دانست که سرشار است از مواد معدنی است. گفته می شود که می توان برای مصارف درمانی از جمله پیشگیری از پوسیدگی دندان ها و درمان سنگ کلیه به خاطر وجود املاحی مانند کلسیم اشاره نمود. همین ویژگی ها سبب شده است تا آب این چشمه به کارخانه آب معدنی کوهرنگ روانه شود تا هم مورد استفاده داخلی قرار گیرد و هم به خارج از ایران صادر شود.
تفریحات منطقه
لذت بردن در دل طبیعت و سپری کردن اوقاتی خوش زیر سایه درختان همراه با دوستان و نزدیکان می تواند انگیزه کافی را برای برپایی یک پیکنیک حسابی به هر کسی بدهد، تصمیمی که قطعا از امتحان کردن آن پشیمان نخواهید شد. البته برای راحتی بیشتر نشمین گاه ها و آلاچیق هایی در محوطه ساخته شده اند که می توانید برای نشستن از آن ها بهره ببرید. اگر کمی خوش شانس باشید می توانید چارهای عشایر را هم ببینید و از نزدیک با شیوه زندگی کوچ نشینی آشنا شوید. از دیگر امکانات رفاهی منطقه چشمه دیمه می توان به فروشگاه، واحدهای اقامتی و سرویس بهداشتی اشاره نمود که شما را از دردسرهای اقامت در طبیعت راحت می نماید. در حومه چشمه دیمه، چشمه های دیگری نیز وجود دارد که سراسر اطرافشان زندگی جاری شده و سایه درختان فضایی مطبوع را شکل داده اند. از مهم ترین غذاهایی که مردم منطقه طبخ می نمایند می توان به کباب بختیاری، آش کاردی (کاردین) و آش دوغ است. از جمله مهم ترین سوغاتی های منطقه نیز می توان به سبزیجات کوهی و فرآورده های لبنی اشاره نمود.
تماشای های اطراف
- دشت لاله های واژگون
دشتی به وسعت 3600 هکتار که به عنوان اثر طبیعی ملی ثبت شده و سازمان محیط زیست ایران از آن حفاظت می نماید. رویشگاه اصلی این گیاه نادر، دامنه کوه های آب کاسه خوربه، گرگانک و منطقه ها بنواسنکی و مله زرد ه است. لاله های واژگون، که در زبان محلی گل گریان و اشک مریم نامیده می شوند، در اواخر فروردین ماه به گل می نشینند و تا اواخر اردیبهشت گل های خود را حفظ می نمایند. البته حظور بیش از حد گردشگران موجب به وجود آمدن خطراتی برای آن ها شده است.
- تونل کوهرنگ
آب کوهرنگ یکی از سرچشمه های کارون بود. پیوستن آن به زاینده رود بخاطر نزدیکی سرچشمه این دورود از گذشته در نظر بوده است. در سال 996 هجری قمری شاه طهماسب اول ماموریت پیوستن این دو رود را به میرفضل الله شهرستانی حاکم اصفهان سپرد. قرار بود که با کندن مسیری در کوه کارکنان این کار انجام شود؛ ولی بخاطر تحولاتی این کار به خاتمه نرسید. در دوره شاه عباس اول نیز کوششی شد و آن نیز ناتمام ماند. پس از اتمام جنگ دنیای دوم در سال 1332 اولین تونل به بهره برداری رسید که شامل بند و تونلی 2900 متری می شود.
- پیست اسکی چلگرد
شهر کوچک چلگراد آب و هوای سرد و کوهستانی دارد. پیست اسکی کوهرنگ از دیر باز در فصل زمستان پذیرای اسکی بازان زیادی بوده است. این پیست مجهز به سیستم های بالابرنده است این منطقه فراوان دیده می شود. مردم این شهر اغلب از طایفه بابادی و ایل بختیاری هستند و به زبان لری صحبت می نمایند.
زمان سفر
همان گونه که اطلاع دارید استان چهارمحال و بختیاری در ارتفاع بالایی قرار گرفته است که موجب شده آب و هوایی کوهستانی داشته باشد. برای همین اغلب زمستان های آن سرد و برفی است اما بهار و تابستانی بسیار دلپذیر دارد. چشمه دیمه نیز همچون دیگر تماشای های این استان در بهار و تابستان ایده آل خواهد بود. البته اگر تمایل دارید از لاله های واژگون تماشا کنید برترین زمان سفر برای شما اردیبهشت ماه خواهد بود. از طرفی اگر علاقه مند به اسکی هستید باید زمستان را انتخاب کنید.
منبع: الی گشت