برخورد دارت به سیارک دیمورفوس یک دنباله دوقلو ایجاد نموده است
به گزارش ابزار ایرانی، حدود یک تا دو هفته پس از برخورد فضاپیمای دارت ناسا به سیارک دیمورفوس، دانشمندان توسعه دو دنباله را در این سنگ فضایی مشاهده کردند.
مأموریت آزمایش تغییر جهت سیارک دوگانه (DART) 26 سپتامبر (بامداد 5 مهر) سیارک کوچک دیمورفوس (Dimorphos) را برای آزمایش یک تکنیک بالقوه محافظت از زمین هدف قرار گرفته است. در عرض دو روز فشار تشعشعی خورشید، بقایای حاصل از برخورد را مانند یک دنباله دار، به شکل یک دم با طول حدود 10 هزار کیلومتر درآورد.
اکنون تصویر تازه ای که به وسیله تلسکوپ فضایی هابل ثبت شده است، نشان می دهد که از دیمورفوس نه یک، بلکه دو دنباله خارج شده است. طبق بیانیه آژانس فضایی اروپا اگر خود سیارک را مرکز یک ساعت در نظر بگیریم، فضاپیمای دارت از ساعت 10 وارد شده است. خطوط روشن در ساعت 1، 7 و 10، بقایای برخورد نیستند، بلکه پراش اپتیکی هابل هستند. اما دو دنباله بسیار نزدیک و حدود ساعت های 2 و 3 دیده می شوند.
به گفته ناسا دنباله دوم بین 2 تا 8 اکتبر (10 تا 16 مهر) ایجاد شد. هابل از زمان برخورد 18 بار این سیارک را رصد نموده است. اخترشناسان تا کنون دم های دوقلوی مشابهی را در دنباله دارها مشاهده نموده اند، بنابراین این دنباله برخوردی تازه هم تعجب آور نیست. اما دانشمندان هنوز مطمئن نیستند که دم دوم دقیقا چگونه شکل گرفته است.
این واقعیت که دیمورفوس مواد کافی را برای تشکیل چنین دم بزرگی از دست داده است، در حقیقت شدت ضربه را نشان می دهد. هدف اصلی مأموریت دارت مقدار گیری اندازه کوتاه شدن مدار قمر سیارکی دیمورفوس دور سیارک بزرگ تر دیدیموس (Dydimos) بود.
طبق پیش بینی ها برخورد فضاپیمای دارت باید مدار دیمورفوس را که در اصل 11 ساعت و 55 دقیقه بود، 73 ثانیه کوتاه می کرد. اگرچه دانشمندان پیش از برخورد، این اندازه را تا ده ها دقیقه هم برآورد نموده بودند. اما آنالیز ها نشان داد که این تغییر مدار فراتر از انتظار بوده و به مقدار 32 دقیقه کوتاه شده است.
عکس کاور: دنباله های حاصل از برخورد دارت به دیمورفوس از نگاه هابل
Credit: NASA, ESA, STScI, Jian-Yang Li (PSI); Image Processing: Joseph DePasquale
منبع: Space
منبع: دیجیکالا مگ